Ceremony: de rituelenplanner

 Hedendaagse rituelen

Het woord ‘ritueel’ roept een aantal associaties op, die voor een ieder anders zijn. Het branden van een kaarsje, een kerkritueel met potten wierook en Latijns gezang. Het spreekt van oude tijden, en van contact met het hogere, hoe we die kracht ook noemen.

In deze drukke tijden, doorspekt met agenda’s en mobieltjes heeft het woord ‘ritueel’ een meer alledaagse verschijning aangenomen: het ochtendritueel bijvoorbeeld, douchen, tandenpoetsen, aankleden. Het woord heeft in de volksmond een andere betekenis gekregen.

 

De overgang naar een andere fase in een mensenleven werd in vroegere tijden vaak afgebakend door een ritueel of ceremonie. Deze rituele handelingen hielpen het individu, maar ook de groep waartoe hij of zij behoorde, een overgang te maken naar een nieuwe situatie. Tegenwoordig kennen we nog maar een paar gezamelijke rituelen: bijvoorbeeld het trouwfeest en de uitvaart. De rest van de rituelen zijn allang de maatschappelijke deur uitgegooid.

Toch zit er in veel mensen de drang, de wil en de wens om bepaalde gebeurtenissen af te bakenen, te kaderen, een plek te geven. Bij een scheiding bijvoorbeeld, of een nieuwe baan, een ommezwaai in het leven, het inslaan van een nieuw pad. Hierin kan Ceremony u van dienst zijn.