Ceremony: de rituelenplanner

Goden en sjamanen

Linda Wormhoudt, tekeningen: Marleen van Engelen, 224 pagina"s

ISBN: 978 90 77408 50 6

€ 32,50

Sjamanisme is waarschijnlijk de oudste manier van leven en denken. Meestal wordt het geassocieerd met een prachtige natuurlijke omgeving, met enorme beren en imposante adelaars. Niet met drie-hoog-achter en een duivennest op je balkon. Anders dan veel mensen denken hebben wij in Noordwest-Europa wel degelijk een eigen sjamanistische traditie. De meeste kennis van en over onze voorouders ligt verborgen in het landschap, folklore, sprookjes, gewoonten, bijgeloof en ergens diep in onze genen. Linda smeedt de flarden en puzzelstukjes tot een geheel. Zo krijgen we een beeld van de mensen die hier ooit hebben geleefd en welke rol spiritualiteit in hun leven speelde. Welke goden vereerden zij en waarom? Hoe leefden zij in en met de natuur?

Vervolgens geeft Linda aan hoe wij in het hier en nu rituelen kunnen inzetten: “Veel van de rituele gebruiken van de Europese voorouders zijn verloren gegaan, maar het is ook niet nodig om ze allemaal te weten en in oude glorie te herstellen. Mocht dat al wenselijk zijn, want zowel de Germanen als de Kelten offerden ooit mensen… Hoewel we veel kunnen leren van onze voorouders, is het aan ons om nieuwe rituelen te scheppen die passen bij de huidige tijd.” Met de uitgebreide informatie over het verleden en haar rituele suggesties kunnen we in het heden zo aan de slag.

Linda wil met dit boek de lijn tussen de voorouders en de nazaten herstellen: “Kijken naar het verleden is belangrijk: het geeft ons gronding, het geeft ons plek. Kijken naar de toekomst is belangrijk: het geeft onze nazaten gronding en plek. Wij zijn de voorouders van onze nazaten.”

Verder